Schooltuinen

De Cocon

Voor de Cocon in Alkmaar mocht Schooltuinen een nieuw groen schoolplein realiseren.

schooltuinen

Een prachtige nieuwe schooltuin voor openbare basisschool de Cocon in Alkmaar

Maandag 9 mei om 8:15 uur werd het totaal vernieuwde schoolplein van OBS de Cocon in Alkmaar feestelijk geopend door wethouder Robert te Beest van groenbeleid en duurzaamheid en Rianne de Groot van Alkmaar Sport. Kinderen van de groepen 5 en 6 hebben zelfs een rap ten gehore gebracht.

Schooltuinen

Aandacht voor sport en bewegen en aandacht voor groen en natuur

De directeur van De Cocon, Lydia Carfora geeft aan dat sport en bewegen en aandacht voor groen en natuur hoog in het vaandel staan bij haar op school. Dit is dan ook de reden dat zij een samenwerking aan is gegaan met Schooltuinen.nl uit Renswoude en met Alkmaar Sport, een organisatie die de gymlessen en pleinspelen organiseren.

Omdat de gemeente Alkmaar ook openstaat voor deze thema’s hebben zij een subsidie van 5000 euro beschikbaar gesteld.
De school kenmerkt zich niet alleen door het leren in de school, maar juist ook buiten kan er op verschillende manieren geleerd.
Na schooltijd kunnen de kinderen van de opvang Kits Oonlie ook gebruik maken van het schoolplein.

schooltuinen

Participatie
Samen met leerlingen, leerkrachten en Schooltuinen is er keihard gewerkt om het schoolplein opnieuw in te richten en te vergroenen. Het nieuwe plein is groter geworden en voorzien van veel meer groen. In overleg met de leerlingen is er nagedacht over de inrichting van het plein. Zo zijn er twee nieuwe sportveldjes, een speelheuvel en een buis waardoor gekropen kan worden. Er zijn veel meer mogelijkheden voor de kinderen om te kunnen ontdekken, te spelen en te ravotten.

Spelenderwijs leren ontdekken, samenwerken en grenzen verkennen
Spelen op een schoolplein is voor kinderen een uitlaatklep tussen de lessen die ze volgen. Schooltuinen.nl heeft een schoolplein opgeleverd waar kinderen spelenderwijs leren ontdekken, samenwerken en grenzen kunnen verkennen. Uit een onderzoek naar het effect van een natuurlijke omgeving op de gezondheid van kinderen komen verrassende resultaten naar voren. Kinderen die veel buitenspelen in de natuur zijn volgens onderzoek namelijk gelukkiger en gezonder. Ze zijn creatiever, zelfstandiger en ze durven meer dan andere leeftijdsgenootjes.

De trots van de school
Dat wat eerst een kaal schoolplein was, met overdreven veel ‘betonlook’ is nu de trots van de school! Basisschool de Cocon wil ook graag lessen gaan aanbieden op het nieuwe schoolplein. Daarom zal het plein nog uitgebreid worden met o.a. een buitenkeuken en moestuinbakken.

schooltuinen

Foto's van het project