Met natuurlijke materialen creëren we een groene schooltuin. Een groene schooltuin is niet alleen goed voor de natuurbeleving van kinderen, het draagt ook bij aan het behoud van planten en dieren en zorgt voor een beter evenwicht in de natuur. Daarnaast biedt het veel mogelijkheden op gebied van natuureducatie.
Een groene schooltuin draagt bij aan de biodiversiteit. De verschillende soorten dieren en planten (biodiversiteit) die bestaan zorgen voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert daarnaast voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding en brandstof. Kortom, biodiversiteit zorgt ervoor dat we kunnen bestaan. Hoe meer de biodiversiteit verdwijnt, hoe moeilijker dit is en hoe zwakker ons ecosysteem wordt.
Een groene schooltuin bevat tal van planten. We houden rekening met de bespeelbaarheid, de verschillende seizoenen, diversiteit en zorgen ervoor dat de beplanting aantrekkelijk is voor dieren. Beplanting kan ook een educatieve functie hebben, zoals een moestuin waar groentes gekweekt worden. Ook de afscheiding houden we het liefst zo natuurlijk mogelijk, denk aan hekwerken met klimplanten of gevlochten wilgentenen.
Bij het kiezen van de beplanting en het aanleggen van de schooltuin zorgen we ervoor dat het aantrekkelijk is voor insecten, vlinders, amfibieën en vogels. Insecten houden bijvoorbeeld van kieren tussen stenen en tegels, vlinders houden van lavendel en vlinderstruiken en vogels komen af op bomen en struiken die besjes geven.
Voor het opvangen van regenwater is er op dit moment een subsidieregeling. De subsidie is voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Het voordeel hiervan is dat het schone regenwater niet vermengd raakt met het vuile rioolwater. De riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden op die manier minder belast en het schone regenwater gaat terug de natuur in. De schooltuinplanten kunnen hiermee van water worden voorzien. Een mooie taak voor de kinderen!
Een groendak helpt om hemelwater op te vangen. De speciale substraatlaag en plantenwortels houden het water vast en geven het vervolgens langzaam weer af. Daarnaast is een groendak verkoelend in de zomer en biedt het voedsel voor insecten. Een groendak draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Om die reden stellen een aantal gemeenten en waterschappen hier subsidies voor beschikbaar.
Spreekt het idee van een groene schoolplein jullie aan?
Neem contact met ons op!
We brengen graag een bezoek aan jullie school om te ontdekken wat wij voor jullie kunnen betekenen.